Hoppa till huvudinnehåll
gruppbild
Arne Mörnerud
31 okt 2019

Den 15 juni samlades vi vid Erikshjälpen i Malmö för gemensam färd till Strandkyrkan i Skanör. Olle Davidsson från Strandkyrkan tog emot oss och hjälpte oss till rätta. Vi var 16 personer i olika åldrar, de flesta från Malmö.

Vi hade Dorothea Seeger med oss. Hon är en tysk marinbiolog som arbetar med A Rocha International Marine and Coastel Conservation Team. Dorothea gav oss en introduktion till våra aktiviteter på stranden. Hon berättade om haven, plastskräpet och marin naturvård. Sedan begav vi oss till Falsterbo havsbad där också Naturum ligger (Naturum är kommunens informationscentrum om den lokala miljön). Det kändes tryggt att vara nära en plats där vi kunde mötas inomhus, eftersom väderprognoserna inte var så lovande. Vellinge kommun försåg oss sopsäckar för skräpplockning genom Naturum.

Vi tillbringade en timme på stranden tillsammans. Dels plockade vi skräp, dels gjorde vi en standardiserad sökning efter s.k. Neurdles. Neurdles är basvaran man använder för att producera olika plastprodukter, det är millimeterstora plast-pellets. Olle från Strandkyrkan blev den första att hitta en liten blå neurdle, sammanlagt hittade vi 17. Dessa neurdles är en speciell del av plastskräpet i havet, de plockar upp mer miljögifter än andra plastprodukter och förväxlas i hög grad med föda av olika djur.

Hotfulla och mörka moln tornade upp sig över havet och vi förflyttade oss upp mellan sanddynorna och tittade på växter. Mirjam Flood guidade oss mellan bestånden av gul fetknopp och strandråg. Regnstänk fick oss att retirera upp till Naturums fina utställning. Vi fikade på deras terrass medan regnet tilltog i styrka. Vi samlade ihop oss reflekterade över dagens lärdomar, läste en bön för havet, innan vi återvände hem vid två-tiden.