Hoppa till huvudinnehåll
Fågel
Magnus Köpman
10 apr 2022

Under helgen 1–3 april var vi sju personer som träffades för att tillsammans se på himlens fåglar i södra Värmland! Det fanns nya bekantskaper i gänget för oss alla och vi började med en lära-känna-varandra-middag på fredag kväll. Därefter gav vi oss ut på en tur i skogarna i gränslandet mellan Karlstad, Kristinehamn och Storfors för att lyssna på ugglor. Bara två ropande kattugglor kunde noteras, men det var en vacker stjärnklar kväll! På lördagen fick vi se ett fint orrspel med nio tuppar som visade upp sig fint på en klassisk värmländsk mosse. Vi hoppades på någon spännande hackspett, som gråspett, men helgen bjöd enbart på de tre vanligaste spettarna; större hackspett, gröngöling och spillkråka. Men visst fanns det fåglar i skogarna och vi fick fina möten med tofsmes, talltita, mindre korsnäbb och varfågel med mera. Från lunchtid bytte vi barrskog mot Frykens vackra dal och slättmarker norr om Kil, samt fågelsjön Södra Hyn, norr om Karlstad. Där mötte vi som väntat fler fågelarter än i barrskogen, till exempel en hane blå kärrhök, salskrake, storlom och sjungande gransångare.

På lördag kväll hade vi en värdefull träff i Korskyrkan Karlstad, med middag och goda samtal. Arne Mörnerud presenterade KriNa och A Rocha och något av det goda arbete som görs, både internationellt och i Sverige. Lars Jansson från Arvika visade ett fint bildspel som på många sätt inspirerade oss att lära av naturen. Vi bad till Gud tillsammans och avslutade med lovsång, ackompanjerad av gitarr och jazz-trombon(!).

På söndagen besökte vi ett område med tjäderspel, men de flesta av oss fick endast se tjäderspillning. Kristoffer Lager från Björkö fick dock se skymten av en tjädertupp som med ett brak lyfte från en tall och försvann in i skogen. Jonas Hallström från Linköping var den i sällskapet som högst av alla önskade tjäder och döm av vår förvåning när han plötsligt längs vägen mot nästa lokal hittar en mäktig tjädertupp i en tall precis vid landsvägen! Tjädern visade upp sig i lugn och ro och vi kunde alla se oss mätta på denna praktfulla fågel! Därefter besökte vi en lokal där det stadigt finns ett par järpe, som bland annat hade hörts av en skådare på lördagen. Vi letade tålmodigt i nära 1,5 timme, men det närmaste vi kom var när undertecknad såg en skymt av en förmodad järpe som kilade i väg på marken i tät granskog. Typiskt den svårsedda järpen, som sällan visar upp sig på beställning! Vi noterade i stället bland annat en forsärla och en högt flygande duvhök på lokalen. I området finns också en hel del hackspettar, så vi fortsatte med att leta spettar, men förgäves.

Vi styrde sedan kosan hemåt mot Karlstad och skildes åt vid lunchtid för hemfärd åt olika håll. Kristoffer Lager räknade ihop antalet observerade fågelarter under helgen och landade i ca 75. Jag är så tacksam för denna möjlighet att få träffa troende skådare från Malmö, Linköping, Björkö/Göteborg och Arvika! Min förhoppning är att vi genom KriNa kan ordna fler träffar likt denna, med skådning, gemenskap och inspiration i A Rochas anda! Vi har redan planerat en träff i Falsterbo 23–25 september, då vi åter får möjlighet att träffa och skåda fåglar tillsammans med Peter Harris, A Rochas grundare.