Hoppa till huvudinnehåll
Sokokedvärguv
Jacob Ämterlind
25 jan 2023

Få gånger i mitt liv har jag slagits av kontrasten mellan naturens skönhet och effekten av mänsklig påverkan som i Kenya. A Rocha Kenyas (ARK) center, ”Mwamba”, ligger i paradiset för alla naturälskare. Hundra meter från indiska oceanens azurblå vatten och kritvita korallsand. Artrika korallrev åt ena hållet, unik kustskog åt andra. Längre österut breder savannen i Tsavos nationalpark ut sig. Sammantaget en hänförande biologisk mångfald.

Samtidigt är utmaningarna för att bevara den här mångfalden enorma. Klimatförändringar, befolkningstillväxt med utbredd fattigdom, tjuvjakt, storskalig odling, oljebolag på jakt efter nya fyndigheter, ja listan kan göras lång.

Mitt i detta står ARK som i mer än 20 år bedrivit ett mycket framgångsrikt arbete på en mängd olika områden. Jag vill berätta för er om ASSETS (Arabuko Sokoke Schools and Eco-tourism Scheme). I den här delen av Kenya finns ett 400 km2 stort skogsområde med en unik artsammansättning. Den här typen av torr kustskog täckte förr den östafrikanska kusten, från Somalia ända ner till Mocambique. Idag finns bara fragment kvar och detta, Arabuko-sokokeskogen, är det största sammanhängande området. Det innebär att skogen innehåller flera endemiska arter av t.ex. fåglar och fjärilar, dvs arter som inte finns någon annanstans. Skogen är dessutom en av få platser i östafrika där du fortfarande kan se den gulstjärtade snabelhunden, som blivit områdets symbolart tillsammans med den charmiga sokokedvärguven.
Skogen har under lång tid krympt och utarmats, trots ett formellt skydd. Illegal skövling, tjuvjakt och växande ananasplantager är exempel på hot.

Det som ARK tidigt förstod var att det största problemet var människors fattigdom. Den drev dem som levde runt skogen till att göra vad som helst för att kunna sätta mat på bordet till sina barn och för att ha råd att skicka dem till skolan. Skolsystemet i Kenya är gratis upp till ca 11 års ålder men därefter kostar det. Det ARK insåg var att väldigt få elever fortsatte att studera vidare och att det här var kopplat till förstörelsen av naturen i närområdet. Därför inrättade man ASSETS-programmet. ASSETS består av ett slags stipendium som familjer kan ansöka om där de får upp till 70% av skolavgiften betald genom programmet. Som motprestation förbinder de sig att inte förstöra skogen eller tjuvjaga. Både föräldrar och barn får på olika sätt utbildning i naturvårdsfrågor, träd att återplantera på sin egen mark och hjälp till andra typer av försörjning, t.ex. genom biodling eller ekoturism.

ARK har genom programmet inrättat flera turistmål i området dit människor kommer för att uppleva naturen och ungdomar som går igenom programmet utbildas till naturguider. Det skapar både arbetstillfällen och inkomster till programmets stipendiefond. Många elever gör även praktikperioder hos ARK och jag har lärt känna flera personer som tack vare programmet har fått ett djupt intresse för och kärlek till Guds skapelse och som nu dessutom jobbar som forskare runt om i Kenya.

Allt tack vare A Rochas arbete!