Hoppa till huvudinnehåll
Residential Volunteer hos A Rocha Canada, del 3
Arne Mörnerud
24 maj 2019

Gästblogg av Ebba Rose

Och så tog min vistelse i Kanada slut och jag kan se tillbaka på mina två veckor som några av de mest berikande i mitt liv. Det är spännande att få vara en del av A Rochas arbete, även om så bara för ett par veckor.

I det stora hela ser dagarna likadana ut, eftersom varje team gör det de ska göra. Men så skiljer sig varje dag litegrann beroende på vad som behöver göras just där och då.

Nu på våren arbetar bevarandeteamet med fågelundersökningar. Bl.a. åker man ut till olika lador och undersöker svalfågelbon för att se hur många bon som är aktiva, på gång eller övergivna. Man räknar ägg och håller koll på eventuella ungar. Man har nämligen sett en minskning av svalor i området och önskar därför undersöka hur detta ser ut och har nu gjort dessa undersökningar i flera år. Datan sammanställs sedan och används till åtgärdsprogram.

Man åker också ut på fågelvandringar där man i olika parker räknar antal fåglar samt arter. Här kan man också se vilka fåglar som är återkommande och vilka som rör på sig lite mer. Särskilt intressant blir det nu på vår/sommarkanten när fåglarna flyttar.

De sista dagarna skiljde inte så mycket från de andra förutom hos bevarandeteamet, men däremot öppnade gården sin Farm & Gift Shop för första gången för den här säsongen den 18 maj och jag hade nöjet att få vara med där hela dagen innan jag började färden hem till Sverige.

Brooksdale Farm & Gift Shop fungerar som en gårdsbutik och ligger på gården precis som allt annat. Man säljer de egenodlade grönsakerna och ägg från gården (både höns, anka och gås). Utöver det finns även kött, detta antingen från gården i den mån man kunnat eller från ställen i närheten som man samarbetar med. Man säljer också diverse A Rocha-kläder, godsaker, böcker, skönhetsprodukter och merchandise - allt från lokala partners med undantag för vissa skönhetsprodukter (som t.ex. läppbalsam) som görs direkt på gården.

Butiken ger utrymme för möten med människor som gården kanske annars inte får. Någon passerar förbi på 192th Street, ser skylten om gårdsägg och blir nyfiken men har inte tidigare hört om A Rocha. Någon har åkt förbi stället i flera år utan att ha haft möjlighet att se vad som finns längs med infarten. De som ändå tar sig tiden till att besöka butiken har alla en sak gemensamt - och det är att de tycker grundidén bakom butiken är bra. Det är fantastiskt vad en skylt om äggförsäljning kan göra!

Det som gång och på gång slog mig när jag vandrade omkring på Brooksdale och fick hjälpa till vid diverse uppdrag, var just hur konkret det bibliska om ”att så” blir när man befinner sig på ett sådant ställe. Det pratas om sådd och om god skörd samt hur en dålig skörd ser ut och vad som orsakar den. Inte nog med att vi kan få hjälpa till att så en hållbar odling på en åker, vi kan få vara med och så en riklig skörd av frukt hos Jesu lärjungar. A Rocha har så mycket att bidra med och inte minst nu i denna tid när miljö är extra debatterat. Vi som Jesu lärjungar kan gå före och visa på vem Jesus är i ord och handling - även här. Vi får vittna om Guds skapelse och visa på vad den kan lära oss - men vi kan också rent konkret sätta händerna i jorden och så en god odling som förhoppningsvis, under rätta omständigheter, ger god skörd.

Avslutningsvis vill jag dela ett av mina favoritbibelord, nämligen Job 12:7-10 (SFB15):

7Men fråga boskapen,
den ska undervisa dig,
fåglarna under himlen,
de ska ge dig svar.
8Tala till jorden,
den ska undervisa dig,
fiskarna i havet ska ge dig besked.
9Vem av dem känner inte till
att det är Herrens hand
som har gjort det?
10I hans hand är allt levandes själ
och varje människas ande.

Tack för att jag har fått gästblogga om min tid hos A Rocha Canada!

 

Och tack till dig Ebba för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och tankar! Spännande!